Επιλογή Σελίδας

Di-segni o delle trasmutazioni
Έκθεση της MARISA ZATTINI
Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 19.00
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47
Διάρκεια έκθεσης: από τις 15 έως 30 Σεπτεμβρίου 2016
Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-17.00
*Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου προβλέπεται να γίνει ξενάγηση στα έργα της Marisa Zattini από την Δήμητρα Σιατερλή.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ήταν το 1974 όταν σε ένα παζάρι παλαιών αντικειμένων στο Φορλί η Marisa Zattini αγόρασε ένα πακέτο επιστολών που προέρχονταν από ένα συμβολαιογραφείο της Ίμολα. Αυτή η ιδιωτική αλληλογραφία που ξεκινούσε από τις αρχές του 1800 και έφτανε περίπου στα 1834 υπήρξε το πρώτο της υπόβαθρο μνήμης για παράτολμες και ασυνήθιστες οπτασιακές ιχνογραφικές εναποθέσεις. Το 1976, μερικά φύλλα από εκείνο το «μπλοκ» που φιλοξένησαν τα σχέδια της με σινική μελάνη, αποτέλεσαν εν μέρει την πρώτη της ατομική έκθεση στη Ραβέννα, στους χώρους της διάσημης Galleria Cairoli. Ξωτικά, ανθρωπίδια, σχοινιά, χορευτές και ακροβάτες, ονειροκρίτες, άγγελοι και μάγισσες, όλοι τους σε ελεύθερη αιώρηση ανάμεσα σε κεφαλαία καλλιγραφικά γράμματα και κομψές αράδες εποχής. Ιστορίες καθημερινής ρουτίνας,  απολογισμοί, λογιστικά φύλλα και άλλα έγιναν με αυτό τον τρόπο μια γραφιστική ευκαιρία χρωμάτων, υπόβαθρο κηλίδων ομορφιάς και βάσεις με έντονη συναισθηματική φόρτιση που ενσάρκωναν νέα οραματικά αφηγήματα οπτασιών.

Η MARISA ZATTINI γεννήθηκε στο Φορλί στις 13 Οκτωβρίου 1956. Το Φεβρουάριο του 1981 αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας εκπονώντας πτυχιακή εργασία πάνω στην αποκατάσταση και την αναστήλωση των μνημείων. Επί τρία χρόνια εργάστηκε ως βοηθός του Καθ. Lorenzo Nizzi Grifi. Είναι εγγεγραμμένη στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων της επαρχίας Φορλί-Τσεζένα, έχει διατελέσει μέλος της Tοπικής Επιτροπής και Σύμβουλος του Συλλόγου των επαρχιών Φορλί-Τσεζένα και Ρίμινι επί δύο θητείες (1981-1991), ενώ εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας μέχρι το 1992.
Ως καλλιτέχνις – ζωγράφος, κεραμίστρια, ποιήτρια –  έχει πραγματοποιήσει από το 1976 ατομικές εκθέσεις, σε δημόσιους χώρους, στην Ιταλία και στο εξωτερικό (Σουηδία, Αγγλία, Γερμανία) και έχει εκδώσει καταλόγους μονογραφικού χαρακτήρα με ποιήματά της.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες πρόσφατες ατομικές της έκθεσεις, αναφέρουμε: Marisa Zattini “di-segni” o dell’indole della Res, που περιόδευσε στους δημόσιους χώρους των Ca’ la Ghironda Modern Art Museum (Mπολόνια), Rocca Vescovile-Διαθρησκειακό Μουσείο (Μπερτινόρο), Grotta Monumentale (Santarcangelo di Romagna), Teatro del popolo (Γκαλαράτε) και Marisa Zattini – Άγριες φτερούγες, με ποιητική πρόζα του Fabrizio Parrini, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μ. Goia (Τσέρβια). Μεταξύ των ομαδικών εκθέσεων: MUSTER/TRAME ευρωπαϊκές συζεύξεις, με τους Paola Campidelli, Irmi Aumeier και Kordula Klose, που περιόδευσε στη Ιταλία (Φορλί-Oratorio di San Sebastiano) και στη Γερμανία (Kassel, Kreishaus). Με το εικαστικό της έργο έχουν ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, οι: Janus, M. De Micheli, G. Seveso, F. Bodini, R. Bossaglia, D. Montalto, G. Ciucci, A. Brigliadori, N. Micieli, R. Bertozzi, A. Bertoli, G. R. Manzoni, G. Lauretano, V. Crespi, C. Settefonti. To 2013 έλαβε από τον Νομάρχη της Επαρχίας Φορλί-Τσεζένα την τιμητική διάκριση του «Ιππότη».

Παράλληλα, η Marisa Zattini θα εκθέσει έργα που δημιουργήθηκαν με βάση ελληνικά χειρόγραφα από συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφους αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό στην αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ στην Ακρόπολη (ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ Art Gallery, Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ Ακρόπολη Tel. +30 211 182 38 18,  info@technohoros.org  | www.technohoros.org)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ Art Gallery
Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:00-23:00
Διάρκεια: από 14 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου 2016
Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:30 & 17:30-20:30
Τετάρτη, Σάββατο 11:00-15:00

 

Περισσότερα εδώ.